Ayurvedische voeding

De westerse versus ayurvedische voedingsleer

In de westerse voedingsleer zien we voeding als vetten, koolhydraten en eiwitten en tellen we in calorieën.

In Ayurveda worden voedingsmiddelen en kruiden als levenskracht (prana) gezien. Wanneer het voedsel afgestemd wordt op wie je bent (je lichaamstype) en op je leefomstandigheden zul je hier optimaal van profiteren.

Door steeds meer gevoel en inzicht te ontwikkelen voor je eigen Natuur, je eigen lichaamstype, zal juiste voeding je helpen steeds meer balans te krijgen. Je zult je gezonder en gelukkiger voelen.

Juiste voeding is een goede keuze maken uit alle beschikbare voedingsproducten, kiezen voor verse producten en op de juiste manier bereid. Wanneer voedsel goed verteerd wordt, zullen alle stofwisselingsprocessen daarvan profiteren en zullen we dat terugzien in onze weefselopbouw en vitaliteit.

Eet volgens je eigen natuur

Ayurveda kent zes smaken: zoet, zuur, zout, bitter, scherp en wrang (samentrekkend). Alle voedingsmiddelen en kruiden/specerijen bestaan uit een of meerdere smaken met bijbehorende kwaliteiten die specifieke energieën teweegbrengen. Dit energetisch effect heeft weer zijn uitwerking op de dosha’s (Vata, Pitta, Kapha).

Ga je hiermee aan de slag, ga je kiezen voor die smaken in je voeding die passen bij je eigen lichaamstype, zal je zien dat er meer balans in jezelf komt.

Voedingsadvies

Voeding bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt en hoe gezond je bent. Steeds meer wordt ook in de Westerse leefstijl de waarde van voeding op de gezondheid op een juiste manier ingeschat. We kennen allemaal het gezegde: ‘je bent wat je eet’.

In Ayurveda is een gebalanceerde spijsvertering de spil van de gezondheid en wordt voedsel als medicijn gezien. Waarom?

Wanneer je voedsel gaat eten dat je niet goed kan verteren, zullen er onverteerbare resten in het spijsverteringskanaal achterblijven. Een goed werkende spijsverteringskracht (agni) kan deze kleverige substantie verwijderen, werkt deze onvoldoende dan zullen deze afvalstoffen gaan ophopen. De energiedoorstroming zal beetje bij beetje geblokkeerd worden en fysiologische processen zullen verstoord worden. Er zullen vage klachten als moeheid, slecht slapen, geen eetlust, lichte irritatie ed. ontstaan. Uiteindelijk zal het ook merkbaar zijn aan een verminderde immuniteit waardoor klachten en ziektes ontstaan.

Volgens Ayurveda dienen we alleen te eten datgene wat we kunnen verteren. Dit is afhankelijk van onze eigen unieke constitutie, unieke onevenwichtigheden en unieke conditie. Een goed voedingsadvies houdt hier rekening mee.

Geïnteresseerd in een uniek en persoonlijk voedingsadvies?

Gouden voedingstips

  • Eet warme en versbereide maaltijden, want die zijn veel gemakkelijker te verteren dan koud voedsel.
  • Drink warm water, het zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen maar vermindert de agni niet. Vermijd koude dranken. Gebruik zoveel mogelijk voedingsmiddelen passend bij het seizoen. De beste voedingsmiddelen zijn groenten, vruchten en zuivelproducten afkomstig uit de eigen regio.
  • Ghee of geklaarde boter is een uitstekend product om de eetlust op te wekken, stimuleert agni en versterkt de geur van voedsel. Ghee bevat de essentiële vetzuren, die zorgen dat de omega-3-vetzuren, vitamines A, D, E en K extra goed opgenomen worden en afvalstoffen afgevoerd worden. Ghee bevat antioxidanten, dit versterkt het immuunsysteem en gaat veroudering van cellen tegen.
  • Vermijd magnetron- of diepvriesmaaltijden, gefrituurd eten, geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen.
  • Vermijd eten met te veel scherpe kruiden, zuur smakende voedingsmiddelen en verzurende producten (o.a. frisdrank, koffie, azijn, alcohol, vlees, kaas, chocola gebak, sigaretten),
  • Volgens Ayurveda is de hoeveelheid voedsel dat in de kom van twee handen past een ideale portie. Het is aan te raden een derde tot een vierde van de maag aan het eind van de maaltijd leeg te laten. Er is dan voldoende ruimte voor een goede en efficiënte spijsvertering.
  • Geniet van het eten en neem er de tijd voor. Smakelijk eten!!

Consult

Op afspraak

Praktijk

Negen Novemberweg 11
5916 LD  Venlo

Mobiel

06-23 13 06 36
06-23 13 06 36

Bericht sturen

Juridisch

Webdesign: Visual Focus