Abhyanga – Ayurvedische lichaamsmassage

Een Abhyanga is een ayurvedische lichaamsmassage met een warme kruidenolie waarbij rekening gehouden wordt met de constitutie, eventuele klachten en vitaliteit van een persoon. De diepgaande ayurvedische massage wordt met aandacht gegeven en geeft lichaam én geest reiniging, voeding en ontspanning.

De olie wordt op lichaamstemperatuur op het lichaam aangebracht. Door de warmte openen de poriën en zullen belangrijke bestanddelen als mineralen en vitamines door de huid opgenomen worden en als voeding dienen voor de lichamelijke functies. Na het opbrengen van de medicinale kruidenolie op de huid zijn de bestanddelen na enkele minuten al aantoonbaar in het bloed te vinden. De olie en massage helpen de afvalstoffen versneld af te voeren, de spieren te ontlasten en het lichaam en geest in een staat van ontspanning te brengen.

In deze ayurvedische massage worden circulatiebevorderende massagetechnieken gecombineerd met het stimuleren van speciale marmapunten. Dit zijn drukpunten uit de Ayurveda, die een grote overeenkomst hebben met de (veel jongere en op marma gebaseerde) Chinese acupunctuurpunten.

Effecten van een Abhyanga

 • verhogen van de weerstand tegen ziekten en kwalen
 • verbeteren van de bloed-, lymfe- en microcirculatie
 • stimuleren van de functies van de vitale organen
 • tot stand brengen van lichamelijke en geestelijke ontspanning ter opheffing van bijvoorbeeld stress en hoofdpijn
 • behandelen van aandoeningen van het zenuwstelsel
 • verbeteren van het gezichtsvermogen
 • verminderen/opheffen van zowel geestelijke als fysieke vermoeidheid
 • bevorderen van een goede nachtrust
 • versoepelen en versterken van spieren en gewrichten
 • verbeteren van de structuur van de huid
 • voeden van het lichaam door de huid

Intake

Voor een Abhyanga vindt een intake plaats, dit om rekening te houden met jouw fysieke en mentale balans en voor de juiste keuze van de medicinale kruidenolie.

Wat dien je nog te weten?

In mijn praktijkruimte is het altijd heerlijk warm en zorg ik voor warme handdoeken. In principe is het mogelijk je onderbroek/slip bij een abhyanga aan te houden. Houd er rekening mee dat de medicinale oliën rijk aan kruiden zijn en kleding kunnen kleuren en vlekken.

Voor een optimaal effect is het aan te bevelen na de massage enkele minuten rustig te blijven liggen. We sluiten af met een kop heerlijke biologische kruidenthee.

Ayurvedische massage is geen intieme massage. Dit type massages verzorg ik niet.

Katu basti – Oliebehandeling bij rugpijn

Oliebehandeling bij rugpijn

Deze ayurvedische behandeling wordt geadviseerd bij het behandelen van rugpijn. Katu basti bestaat uit het maken van een dam van deeg en het volgieten en verversen met warme medicinale kruidenolie. De kruidenolie dringt diep in de huid, door de warmte ontspannen de spieren zich. Alle weefsels in het betreffende gebied, als ook de wervels en tussenwervelschijven (kraakbeenschijven) worden op deze manier gevoed. Aansluitend volgt er een lichte massage op de plaats van de rugpijn.

Advies is eenmaal per week, minimaal aantal behandelingen 5-6.

Nasya – reiniging van keel-, neus en hoofdholten

Een Nasya wordt gebruikt voor het reinigen, voeden en verzachten van keel-, neus- en hoofdholten.

Hierbij worden medicinale oliën of kruidenmengsels ingedruppeld, die de neusslijmvliezen zuiveren en een overmaat aan slijm afvoeren.

Bij een complete nasya hoort ook het inhaleren van rook van brandende kruiden met olie, hierbij wordt gebruik gemaakt van de Dhoopana (zie afbeelding links). Dit geeft behalve een stimulerend ook een medicinaal effect (Dhoopana Nasya). Afhankelijk van de klachten en constitutie (anti Vata, anti Kapha) zal de Dhoopana Nasya afgestemd worden.

Procedure

 • gezichtsmassage met een verwarmende olie
 • gezicht stoombad
 • indruppelen van medicinale olie of kruidenmengsel
 • inhaleren van rook van kruiden met olie

Indicatie

Nasya’s zijn buitengewoon effectief bij de behandeling van KNO-klachten en bij sinusitis.

Omdat de geurzenuwen in de neus signalen doorzenden naar die gebieden in de hersenen die worden geassocieerd met het bewuste denken en met emotionele processen kunnen nasyas ook helpen bij het behandelen van emotionele problemen.

Shirodhara – continue warme stroom kruidenolie op voorhoofd

Shirodhara is een bijzondere en unieke behandeling uit het oude en authentieke Ayurveda. 

Een continue warme stroom kruidenolie wordt op het voorhoofd van de cliënt gegoten. De lichte stroming van de warme olie zorgt voor een lichte vibratie. De olie voedt het voorhoofd en hoofd en dringt door tot diep in het zenuwstelsel. Deze behandeling kalmeert, relaxt en heeft een zuiverend effect op zenuwen en geest.

Het is heerlijk ontspannend en heeft een duidelijk rustgevende werking. Shirodhara werkt zowel reinigend als voedend. Het is zeer aan te raden en effectief bij stressproblemen en hoofdpijnklachten.

De Shirodhara zal ongeveer een half uur tot drie kwartier duren, afhankelijk van je lichaamstype (constitutie) en vitaliteit. Deze Ayurvedische behandeling zal worden afgesloten met een ontspannende gezichtsmassage.

De Shirodhara kan goed in combinatie met een ayurvedische massage (Abhyanga) of Nasya gegeven worden.

Consult

Op afspraak

Praktijk

Negen Novemberweg 11
5916 LD  Venlo

Mobiel

06-23 13 06 36
06-23 13 06 36

Bericht sturen

Juridisch

Webdesign: Visual Focus