Ayurvedische recepten

Ghee maken

Moeilijk is het echt niet en beter kan niet
Benodigdheden
  • 2 pakjes ongezouten biologische roomboter
  • pan met dikke bodem
  • wellicht wat overbodig om te noemen maar zorg voor een harmonieuze omgeving, neem de tijd om ghee te maken
  • papieren theefilter
Bereiding
  • Snijd elk pakje boter in ongeveer 6 stukken en smelt de boter in een pan met dikke bodem. Zorg dat de gesmolten boter op een zo laag mogelijke stand kookt, de boter moet klaren.
  • De boter gaat bubbelen en maakt spetterende geluiden.
  • Na ongeveer een half uur is het water verdampt en zijn de verbindende eiwitten neergeslagen als licht bruine deeltjes op de bodem. Let op dat de bruine deeltjes niet verbranden, op tijd van fornuis halen.
  • Giet de ghee door een papieren theefilter in een glazen pot (ik scheur de theefilter tot halverwege open en laat hem steunen op een metalen zeefje). Laat de ghee afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar de ghee bij kamertemperatuur.
Gebruik
  • Nu kun je er mee bakken. Ghee kan verhit worden tot 250˚C, je kan er zelfs mee frituren.
  • Heerlijk en gezond is ook als je een theelepel of eetlepel toevoegt (afhankelijk van je constitutie) aan een warm gerecht als smaakmaker.
  • De ghee ruikt heerlijk zoet en is als deze goed gemaakt is jaren houdbaar. Bewaar de ghee niet in de koelkast, er worden anders druppels gevormd en de ghee wordt ranzig.

Khichari

Khichari is een eenvoudige, licht verteerbare maaltijd met rijst, linzen, verse seizoen groenten en specerijen. Het wordt veel gebruikt in Ayurveda omdat het een balancerend effect heeft (op de dosha’s). Deze maaltijd stimuleert een efficiënte spijsvertering en is bijzonder goed te gebruiken om aan te sterken.
Alle zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend zijn aanwezig in dit bijzonder smaakvolle gerecht.

Eet smakelijk mmmmmmmm

Benodigdheden
  • Ingrediënten (voor 1 persoon)
  • 50 g rode of gele linzen
  • 75 g basmati rijst
  • 1-2 eetlepels ghee (afhankelijk van constitutie)
  • ⅓ eetlepel verse gemberwortel
  • ½ theelepel komijnzaadjes
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderpoeder (liefst vers gemalen van korianderzaad)
  • mespuntje zwarte peper (naar behoefte van constitutie)
  • mespuntje asafoetida of asafoetida-fenugreek
  • verse seizoen groenten zoals courgette, wortelen, broccoli, tomaten
  • ca. 1 liter water
Voorbereiding

  • Groenten wassen en in kleine stukjes snijden
  • Verse gemberwortel, wassen en heel fijnsnijden
  • Korianderzaad fijnmalen in vijzel
Bereiding
  • Was de rijst en linzen 5 keer met koud water (onder koud water zetten, even doorroeren en afgieten). Breng aan de kook met ongeveer drie keer zoveel water.
  • Voeg fijngesneden verse gemberwortel, kurkuma, korianderpoeder, zwarte peper en groenten naar keuze toe.
  • Breng opnieuw aan de kook en laat onder af en toe roeren zachtjes en lang koken (35-50 minuten) tot de linzen goed gaar zijn en de khichari nog vochtig (voeg eventueel water toe) is.
Gekruide ghee

  • Verhit (matig vuur) in een hapjespan de ghee en bak daarin eerst in 30 seconden de komijnzaadjes. Voeg een mespuntje asafoetida poeder (Hing) of asafoetida-fenugreek toe, draai de pan een beetje rond en voeg toe aan de Khichari.
  • Roer het zout en de gekruide ghee door het gerecht laat nog een minuut of 5 op laag vuur inwerken.
  • Ook heerlijk met verse fijngesneden korianderblaadjes.

Consult

Op afspraak

Praktijk

Negen Novemberweg 11
5916 LD  Venlo

Mobiel

06-23 13 06 36
06-23 13 06 36

Bericht sturen

Juridisch

Webdesign: Visual Focus