#section_5069215922b87a2af8e173f6f9012756 {
padding-top: 80px;
padding-bottom: 80px;
}
@media (max-width: 768px) {
#column_1 {
padding: ;
}
}

Khichari is een eenvoudige, licht verteerbare maaltijd met rijst, linzen, verse seizoen groenten en specerijen. Het wordt veel gebruikt in Ayurveda omdat het een balancerend effect heeft (op de dosha’s). Deze maaltijd stimuleert een efficiënte spijsvertering en is bijzonder goed te gebruiken om aan te sterken.

Alle zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend zijn aanwezig in dit bijzonder smaakvolle gerecht.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

50 g rode of gele linzen75 g basmati rijst1-2 eetlepels ghee (afhankelijk van constitutie)⅓ eetlepel verse gemberwortel½ theelepel komijnzaadjes1 theelepel kurkuma1 theelepel korianderpoeder (liefst zelf gemalen korianderzaad)mespuntje zwarte peper (naar behoefte van constitutie)mespuntje asafoetidaverse seizoen groenten zoals courgette, wortelen, broccoli, tomatenca. 1 liter water

Voorbereidingen

Groenten wassen en in kleine stukjes snijdenVerse gemberwortel, wassen en heel fijnsnijdenKorianderzaad fijnmalen in vijzel

Bereiding

Was de rijst en linzen 5 keer met koud water (onder koud water zetten, even doorroeren en afgieten). Breng aan de kook met ongeveer drie keer zoveel water.Voeg fijngesneden verse gemberwortel, kurkuma, korianderpoeder, zwarte peper en groenten naar keuze toe.Breng opnieuw aan de kook en laat onder af en toe roeren zachtjes en lang koken (35-50 minuten) tot de linzen goed gaar zijn en de khichari nog vochtig (voeg eventueel water toe) is.

Gekruide ghee

Verhit (matig vuur) in een hapjespan de ghee en bak daarin eerst in 30 seconden de komijnzaadjes. Voeg een mespuntje asafoetida poeder (Hing) of asafoetida-fenugreek toe, draai de pan een beetje rond en voeg toe aan de Khichari.

Roer het zout en de gekruide ghee door het gerecht laat nog een minuut of 5 op laag vuur inwerken.

Ook heerlijk met verse fijngesneden korianderblaadjes.

 

Eet smakelijk mmmmmmmm

@media (max-width: 768px) {
#column_2 {
padding: ;
}
}