Ayurvedisch consult

Wil je je gezondheid eens bezien, wil je je gezondheid afstemmen op je unieke constitutie of wil je bepaalde gezondheidsklachten eens holistisch bekijken? Dan is Ayurveda wellicht iets voor jou.

Ayurveda betekent ‘de kennis van het leven’, bestaat al meer dan 5000 jaar in India, beschreven in de Veda’s en nog steeds actueel.

Het eerste principe van deze natuurgeneeswijze ligt in het feit dat alles opgebouwd is uit de 5 elementen; ether, lucht, vuur, water en aarde. Volgens de vedische leer zijn mens, natuur en kosmos één.

De gehele kosmos, de natuur en ook de mens zijn doordrongen van de drie bio-energetische krachten, de drie dosha’s. De individuele verdeling van de drie dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakten en sterke kanten.

Als de drie dosha’s in evenwicht zijn, betekent dit dat alle lichaamsfuncties goed verlopen, je voelt je goed en ‘je zit lekker in je vel’.

Als de dosha’s niet in balans zijn, bijvoorbeeld door een gebeurtenis in je leven of bepaalde omgevingsfactoren, zul je vage klachten krijgen en voelen. Het is dan van belang om de natuurlijke balans van de dosha’s te herstellen.

Elke persoon heeft zijn eigen persoonlijke dosha-verdeling en men dient zoveel mogelijk hiernaar te leven. De dosha’s sturen alle levensprocessen aan, zowel in ons lichaam als in onze geest.

Geïnteresseerd in een consult?

Elke dosha heeft zijn eigen fysieke, fysiologische en psychologische kenmerken:

Vata: het bewegingsprincipe

Vata is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. De elementen ether en lucht horen bij de vata dosha. Bij een evenwichtige vata voel je je energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.

Pitta: het stofwisselingsprincipe

Pitta regelt onder meer de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Op geestelijk gebied staat het voor scherp intellect en emoties. Het element vuur hoort in de eerste plaats hierbij. Als deze dosha in balans is, geeft deze tevredenheid, energie, welbespraaktheid, een goede spijsverteringskracht, de juiste lichaamstemperatuur en een heldere geest.

Kapha: het structuurprincipe

Kapha geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water horen hierbij. Een evenwichtige kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.

Een gesprek kan duidelijk maken hoe je in het leven staat en in hoeverre je leeft volgens je eigen Natuur. Of en welke dosha’s uit balans zijn.

Ieder consult is anders, er wordt gekeken naar wat jouw mogelijkheden en wat jouw doelen zijn.

Heb je bepaalde klachten, wil je op zoek naar de achterliggende oorzaken? D.m.v. een anamnese en behandelplan wordt er afgestemd op jouw persoon en dit op een zeer verfijnd niveau.